Kad treba raditi PCR, a kad brzi test

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

PCR test se često smatra zlatnim standardom u detektovanju infekcije koronavirusom. Neki poslodavci traže od svojih zaposlenih da urade baš taj test nakon što prebole kovid-19, a koriste se i za slobodna putovanja i okončanje izolacije.

Ipak, stručnjaci kažu da PCR testovi nisu najbolji za svaku situaciju. PCR testovi mogu detektovati male djelove genetskog materijala koronavirusa u uzorku uzetog iz čovjeka.

Test funkcioniše tako da pravi kopije tog genetskog materijala ako je prisutan u uzorku osobe, pojašnjava Američki centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC).Upravo ta mogućnost amplifikacije omogućava testu da detekuje vrlo male djelove virusa u tijelu, što ih čini visokoosjetljivim u dijagnostikovanju kovida-19, navodi CDC.

Iako osjetljivost testa može biti pozitivna za detekciju koronavirusa nakon nedavnog izlaganja virusu, to takođe znači da rezultat PCR-a može biti pozitivan i nakon što više niste zarazni, piše CNN.“PCR test može pokazati da ste pozitivni na koronavirus tri ili četiri sedmice nakon što ste se oporavili zato što detektuje zarazu koja je prošla i djeliće virusa koji se i dalje umnažaju”, tvrdi CNN-ova medicinska analitičarka doktorica Leana Ven.

“Sedam do deset dana nakon zaraze, PCR nije prikladan test”, tvrdi ona, kako prenosi N1.

Kad treba da se testirate PCR testom?

“Pravo vrijeme za testiranje PCR-om je kad znate da ste imali kontakt s osobom suspektnom na koronavirus koja ima simptome i kad želite da saznate jeste li se i vi zarazili”, govori dr. Albert Ko, profesor na školi javnog zdravlja na Univerzitetu Jejl.

“Spoznaja jeste li se zarazili koronavirusom u što ranijoj fazi može vam pomoći da otkrijete jeste li zarazni za druge ljude i možete to podijeliti sa svojim porodičnim ljekarom kako biste mogli da razgovarati o simptomima i kako bi vam mogao prepisati terapiju ako je ona potrebna”, govori epidemiologinja Emili Somers.

Kad treba da se testirate brzim antigenskim testom?

Suprotno onome što neki misle da je najbolje, brzi antigenski test je ono što vam treba nakon što bolujete od covida-19 više dana i želite potvrditi da više niste zarazni za druge ljude. “Zaražen” znači da imam virus u sebi, a “zarazan” znači da lučim dovoljno virusa da mogu zaraziti nekog drugog”, pojašnjava doktor Ko.

Trenutne smjernice CDC-a za izolaciju kažu da ljudi koji imaju pristup testovima i žele da ga naprave, najbolji pristup bi bio da obave brzi antigenski test na kraju njihove petodnevne izolacije. Oni koji su pozitivni i u tom trenutku, trebalo bi da ostanu u izolaciji do desetog dana otkad su simptomi počeli. Osobe koje su negativne mogu prekinuti s izolacijom, ali trebalo bi da nose masku sve do desetog dana od pojave simptoma.

“Iako brzi antigenski test ima nižu osjetljivost i inferioriran je PCR testu u otkrivanju zaraze zbog svoje niže osjetljivosti, on otkriva viruse samo kad su prisutni u većem broju i vjerovatno otkriva da ste više zarazni”, objašnjava Ko.

Share.

About Author

Leave A Reply