Joksimović: Majmunske boginje nova realnost, svi u riziku od obolijevanja

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Majmunske boginje su realnost i sasvim je izvjesno da će u Crnoj Gori biti još registrovanih slučajeva, saopštio je epidemiolog Milko Joksimović. Istakao da smo svi u riziku od obolijevanja, te da je dominantan način prenošenja intimni odnos.

Joksimović je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro”, na TVCG, podsjetio da je u Evropi trenutno preko 16.000 slučajeva majmunskih boginja, a u svijetu preko 36.000.

“Sasvim je izvjesno da će toga biti i kod nas. Građani treba da shvate majmunske boginje realno i da se zaštite. Svi možemo da se razbolimo – i muškarci, i žene, i djeca. Najčešće obolijeva radno aktivno stanovništvo, i dominantan način prenošenja je intimni prenos. Majmunske boginje se ne prenose tako lako, potreban je blizak kontakt, najčešće intimni. Činjenica je da je najviše oboljelih ima tokom seksualnim odnosa”, kazao je epidemiolog.

Usporavanje koroneŠto se tiče koronavirusa, Joksimović je kazao da je posljednjih desetak dana evidentno usporavanje infekcije.

“Čini mi se da ljudi i ne odlaze na testiranje iako imaju simptome. Dolaskom omikron talasa rjeđe se detektuju teški oblici i niža je smrtnost. Ova bolest i dalje nije blaga, u avgustu je bilo 19 smrtnih slučajeva”, istakao je sagovornik TVCG.

Vrlo je bitno, dodao je Joksimović, da se izbjegava infekcija, da se štite ugroženi i da oni sami sebi štite.

Share.

About Author

Leave A Reply