JESENJA OBRADA ZEMLJIŠTA GARANTUJE BOLJE PRINOSE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Jesen je pred nama, a vrijedne poljoprivrednike očekuju brojni radovi na prikupljanju letine i pripremi zemljišta za zimske mjesece. 

Od kvalitetne pripreme zemljišta u zimskim mjesecima,  zavisi umnogome i količina prinosa u narednoj godini, podsjeća agronom Ilija Marković. On ističe da je jako važno da se nakon prikupljanja plodova sa njive uklone ostaci biljaka, a tek onda pristupi osnovnoj obradi zemljišta i đubrenju.

„Naši poljoprivrednici vrlo često izbjegavaju jesenju obradu zemljišta, a to je greška. Veoma je važno, naročito u uslovima suvog ratarenja, gdje ne postoji mogućnost navodnjavanja parcela, da se tokom jeseni otvore brazde i da one ostanu otvorene tokom zime kako bi se u njima prikupila što veća količina vlage, koju će biljka koristiti tokom ljetnjih mjeseci. Što se tiče osnovnog đubrenja, kod nas se najčešće koristi stajnjak, koji često nije dovoljno sazreo nego se upotrebljava sa dosta korovskih biljaka u sebi pa poljoprivrednici kasnije tokom godine muku muče sa korovom. Neophodno je sačekati da stajnjak sazri bar pola godine da bi se mogao upotrebljavati“, napominje Marković.

On naglašava da bi ratari koji siju ozime žitarice obavezno trebali da urade duboko oranje parcela jer se u dubljem oraničnom horizontu sakuplja veća količina padavina koja duže traje tokom ljetnjih mjeseci. 

„Međutim, duboko oranje zahtjeva i veću količinu đubreta jer se tokom ovakve obrade izbacuje više neplodnog zemljišta. Ova mjera se, dakle, mora raditi postepeno i vrlo oprezno. Otvaranje brazda u jesen  je zanačajno i zbog štetočina koje žive u zemlji, a koje tokom zime zbog niskih temperatura najčešće uginu pa biljke oslobođene štetočina bolje napreduju tokom ljetnjih mjeseci“, podsjeća Marković. 

Što se tiče voćnjaka, Marković napominje da kasnije sorte voća, po nekom nepisanom pravilu, mogu da se ubiraju nakon 27.septembra tj nakon Krstovdana, kada nastupa tzv tehnološka zrelost. 

„Poželjno je da se nakon berbe voća u voćnjaku ukloni opalo lišće i plodovi koji su napadnuti bolestima poput monilije i čađave krastavosti, koje su veoma aktivne tokom zimskih mjeseci i mogu zaraziti zdrava stabla.  Nakon toga bilo bi dobro izvršiti jesenje duboko oranje i nađubriti voćnjak organskim i mineralnim đubrivima. Nakon što opadne lišće sa stabala, poželjno bi bilo primjeniti tzv plavo kupanje voća, agrotehničku mjeru prskanja mješavinom kreča i  bordovske čorbe“, kaže Marković.

On podsjeća i na vrlo često pominjanu agrotehničku mjeru – upotrebu kreča za đubrenje zemljišta, koju rijetko ko koristi, a koja može da normalizuje Ph vrijednost zemljišta.

„Naše zemljište je kisjele reakcije  i dobro bi bilo u količini od oko 200 grama po metru kvadratnom, odnosno oko 2 tone po hektaru  dodati mu negašenog ili gašenog kreča ili kamena krečnjaka. Kreč smanjuje kisjelost i pravi neutralnu sredinu čime se poboljšava iskorišćenost hranjivih materija iz zemljišta. Ovu mjeru je najbolje izvoditi u toku zimskog mirovanja voća, od kraja avgusta do početka aprila. Ukoliko se ova mjera primjenjuje tokom vegetacije dolazi do oštećenja na biljkama jer kreč koji se baci u zemljište blokira usvajanje drugih elemenata što dovodi do teških problema u voćnjaku. Tokom zimskih mjeseci, kreč u kombinaciji sa stajnjakom popravi strukturu zemljišta  i biljka je u proljeće kao oprašena“, naglašava Marković.

Brojni poslovi u narednom periodu očekuju i pčelare, koji moraju na adekvatan način pripremiti pčelinja društva za nastupajući period hibernacije pčela. Pčele su u ovom periodu neaktivnije nego inače i polako smanjuju količinu hrane koju uzimaju.

„U toku avgusta pčelari su vršili prihranu pčela šećernim sirupom u razmjeri 1:1, a sada se već prihranjivanje vrši sa šećernim sirupom u razmjeri 3:2. Veoma je bitno da se obezbijedi dovoljna količina hrane za pčelinja društva da se tokom zime ne bi desilo da potpuno zdravo društvo ugine zbog nemara pčelara. Potrebno je u ovom periodu osloboditi pčelinja društva varoe, jedne vrste krpelja koji je veoma opasan za pčele. Tokom zimskog perioda, a naročito u vrijeme kada se “vedu” zimske pčele,  ona može da ih oslabi i skrati im životni vijek. Za varou postoji veliki broj manje ili više djelotvornih ljekova, od mravlje kisjeline za koju je sad veoma povoljno vrijeme, do sredstava za zadimljavenje i raznih vrsta letvica. Najgore je ako se nijedan od ovih ljekova ne primijeni jer društva slabe i može doći do uginuća pčela“, ističe Marković.

Mirka Dević

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply