Iz arhive Slobode: KAKO DA SPAVAM, A GRAD NEMA STRUJE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Objavljeno u listu “Sloboda” 1994. godine

                Mnogo je decembara iza mene, ali ne pamtim da je i jedan bio kao ovaj. Kopno i suvo, ne mnogo hladno kako zna da biva u decembru. Ni kiše ni snijega, a vrijeme je i za jedno i za drugo. Za snijeg u našim krajevima mnogo više.

                Suton je, mrak i u mom stanu. Palim šteriku. U gradu živim, a u gradu, zasigurno, petrolejki nema. Ni šterika u svakom domu, jer struja nas osvjetljava i mnoge – grije.

                A struje nema. Bilo je, pa trošena, a od Boga nije nadoknađivana. Praznila se i ispraznila akumulaciona jezera, presušilo u termoelektranama i elektro-vodovima. Nadošla jedino redukcija. A mi ne volimo redukciju i reduciranja. Čak i kad mora da ih bude.

                Od 13 do 15, od 17 do 19, od 16 do 19 – i više, plan je isključenja svakog dana. Suton je, šterika u mom stanu gori i telefon zvoni.

– Kod nas nema struje, oglašava se zvonak ženski glas. Zašto, kada će doći!…

– Gleda mi se kviz na televiziji, ovo je sramota, samo nas isključuju. Gdje je pravda, grijemo se na struju, čovječe…

– Kad smo mi na redu, vi to znate, kažite da na vrijeme pripremimo što na struju pripremamo…

Pitanja u seriji, ja dežuram pored telefona, odgovaram, a odgovori ne znače ništa. Narod hoće struju, dugovao je ili ne, bilo je ili ne. Boga ne priznaju, jer mnogi u njega ne vjeruju. Bog su dispečer i njegova kliješta – odluka o redukciji.

                Odmiče noć, a struje nema. Čeka se kao Nova godina, da samo svine, pa da se u krevet pođe. Da je samo u kući ima. Da zazuji zamrzivač, makar i prazan, da „proradi“ televizor s kakvim – takvim programom, da oživi kuća. Ali nema je. Prikasnila i zalud je čekati.

                Možda je i bolje. Da odmorim, da se ispavam, da u dan zakoračim svježiji no obično. Ali kako da spavam a grad struje nema. Kriv nijesam, a krive me. Telefon zvoni. Slušalicu više ne podižem. Razgovor ne ukida redukciju. Ako zbog nečeg drugog važnog zovu nek dođu lično.

                Ionako da spavam ne mogu, jer grad mi nema struje.             

 C.C.

Share.

About Author

Leave A Reply