Institut za javno zdravlje: Od 373 žrtava koronavirusa njih 320 bilo nevakcinisano

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Od 1. maja do 20. septembra u Crnoj Gori preminula su 373 kovid pacijenta, a njih 320, odnosno 86 odsto su bili nevakcinisani, saopštio je Institut za javno zdravlje.

“Npr. tokom 19. septembra prijavljeno je deset smrtnih slučajeva. Među njima, devet je bilo nevakcinisanih. Danas je prijavljeno devet smrtnih ishoda. Njih osmoro nije bilo vakcinisano. Među njima je i osoba stara 36 godina”, navodi se u saopštenju.

Još jednom pozivaju građane da pristupe imunizaciji.

“Jer, nažalost, svjedočimo letalnim posljedicama kojima u najvećem procentu podliježu nevakcinisane osobe. Upravo su nevakcinisani pacijenti u 90 odsto slučajeva smješteni u bolnicama. Posjećamo da nijedna vakcina ne štiti 100 odsto, ali u sedmicama nakon revakcinacije slijedi sazrijevanje imuniteta koje u velikom procentu štiti od hospitalizacije i smrtnih ishoda”, ističu iz IJZ.

S obzirom na to da je država obezbijedila dovoljan broj vakcina i jedan od najefikasnijih procesa imunizacije, koja se pratktično može obaviti u vašem domu, kancelariji ili na vakcinalnom punktu u bilo kojem gradu, ne postoji, kako kažu, nijedan racionalan razlog zbog kog bi trebalo da oklijevate.

“Hvala svakom drugom punoljetnom građaninu koji je do sada imunizovan. To su korakci ka očuvanju, ne samo ličnog i porodičnog, već javnog zdravlja”, poručuju iz IJZ.

Share.

About Author

Leave A Reply