GDJE TREBA SKLONITI CVIJEĆE TOKOM ZIME?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Prije prvih mrazova većina biljaka treba da se unese u zatvorenu prostoriju. Ovo ne važi za zimzeleno drveće i velike biljke poput agava. Međutim, i zimzeleno drveće treba vezati debljim konopcem da im obilne sniježne padavine ne bi polomile grane, a agavu je potrebno zaštititi starim džakom.

Petunije su jednogodišnje biljke i jednostavno ih treba iščupati ili isjeći iz zemlje i baciti. Petunije su u žardinjeri već ostavile seme koje će nići i narednog proleća i koje treba rasaditi.

Muškatle, pa čak i ledene, neće preživjeti mraz u i obavezno ih treba unijeti u zatvoren prostor. Najbolje je da to bude ulaz, hodnik, zastakljena terasa gdje ima (ali ne previše) svijetla i gdje temperatura ne prelazi 18 stepeni. Muškatle moraju da prezime i ne treba ih zalivati, čak ni kada opadne lišće, jer će na proleće krenuti novi izbojci.

Kaktusi već u oktobru (čim temperatura padne ispod osam stepeni) treba da polako utonu u zimski san koji traje do marta. Kaktusi ne smiju da dočekaju prvi jutarnji mraz! Prezimljavaju u zastakljenoj terasi, garaži, hodniku (gdje nije hladnije od sedam-osam stepeni). Ne smiju da se stave na beton (pogotovo ako su u plastičnoj saksiji), već na policu i malo ušuškaju da im ne bude hladno. Ne zalivaju se i ne pomjeraju do marta.

Sobne biljke koje su ljeto provele na balkonu treba rasporediti što bliže prozoru, ali što dalje od radijatora. Bake su koristile stočiće koji su odlično rešenje za one koji imaju dosta sobnih biljaka. Ove treba osvijetliti lampom, pogotovo neonskom, jer će to biti dodatni izvor svjetlosti u mračnim zimskim danima.

Ne treba svakom cvijeću svjetlo, ali iako im ne škodi, ne treba svaku biljku smjestiti kraj prozora. Biljke koje brzo rastu i stvaraju mnogo izdanaka, lišća i cvjetova, treba smjestiti bliže prozoru i češće zalivati, a ukoliko djeluju bolešljivo znači da se prečesto zalivaju.

Žbunove, ruže stabljašice, pa i male leje najlakše se mogu zaštititi agril folijom koja propušta svjetlost, vlagu i vazduh, a štiti biljke od mraza i ledenog vjetra.Malč je, takođe, dobra zaštita od velikih temperaturnih razlika, a čuva vlagu korjena. Korpe za sadnju su praktično rešenje za sadnju i čuvanje lukovica od štetočina tokom zime, a u proljeće se biljke lako vade.

Izvor-gardener/usa

Share.

About Author

Leave A Reply