FILMOVI BERANSKIH REŽISERA NA PODGORICA FILM FESTIVALU

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Treći Podgorica film festival, koji prikazuje dugometražne i kratke igrane filmove, počeće danas, a publika će imati priliku da između ostalih pogleda i filmove “Put” u režiji Senada Šahmanovića, “Peloid” Bojana Stijovića i “Maja” rediteljke i glumice Marijane Janković.

U ovogodišnjem programu biće prikazano 26 filmova, od kojih su većina crnogorske premijere, a kojih nema na redovnom bioskopskom repertoaru.

 Film “Put” Senada Šahmanovića  je priča o ocu, kojeg tumači Mirko Vlahović, koji se nakon više godina provedenih u inostranstvu, vraća u Crnu Goru kako bi se sreo sa sinom. Film je prikazivan  na Međunarodnom festivalu kratkog filma u Izmiru u Turskoj, a nakon Podgorice Šahmanović očekuje da će ga vidjeti i publika u Francuskoj i Japanu.

Festival predstavlja recentne naslove regionalne i svjetske kinematografije, u programskoj saradnji sa Evropskom Filmskom Akademijom, kao i Eye On Films platformom. Program je koncipiran tako da se publici pružaju dnevne i večernje projekcije u različitim programskim segmentima, kao i otvorena predavanja i radionice.

Kratki film “Peloid” je ostvarenje čiju režiju potpisuje , takođe naš sugrađanin, Bojan Stijović. Film prati Romana, profesora klavira u srednjoj školi, koji nakon što ostane bez posla, ubrzo se i razvodi. Odlazi na putovanje u Institut za fizikalnu medicinu, u dugo odlaganu posjetu ocu kojeg nije vidio godinama. Film je ove godine prikazan na Sarajevo film festivalu, a na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma „Filmski front“ u Novom Sadu proglašen je za najbolji film u selekciji Srbija/region.

Publika u KIC-u, 9.decembra, poslednjeg dana festivala moći će da pogleda film “Maja” najbolji kratki film na Odense International Film Festivalu 2018, koji je kandidovan za  Oskara i nagradu Danske filmske akademije. Ovaj film  je ostvarenje glumice Marijane Janković, koja je rođena u Beranama a odrasla u Danskoj, a govori upravo o useljeničkoj porodici i njihovom prilagođavanju u novoj sredini.

Festival organizuje NVO Podgorica film festival u saradnji sa Crnogorska Kinoteka. Festival se organizuje u okviru programa DEUS. Festival su podržali: Ministarstvo kulture Crne GoreSekretarijat za kulturu i sport – Glavni grad Podgorica i Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

 

Share.

About Author

Leave A Reply