Ekološka bomba na vratima grada

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U krugu nekadašnje Fabrke kože Polimka, koju je prije jedanaest godina privatizovala podgorička kompanija Kips i dalje se, prema procjenama, nalazi oko 70 tona opasnih otpadnih hemikalija koje su korišćene u procesu prerade i štavljenja kože. Opasne hemikalije nijesu ulokonjene ni poslije brojnih upozorenja bivših radnika, okolnih mještana i ekoloških društava i činjenice da se radi o otrovnim i zapaljivim materijalima opasnim po ljudsko zdravlje.

“Godinama se priča da su u krugu Polimke nakon njenog zatvaranja ostale tone i tone otrovnih i zapaljivih materijala koji su korišćeni u procesu proizvodnje i prerade kože. U saznanju smo da su u pomenutim skloništima ostale i velike količine boja i lakova, razređivača, kao i drugih otrovnih materijala, poput sumporne, mravlje i sirćetne kiseline. Međutim, da se primijetiti da niko i ne pokušava da ovako opasane materije ukloni sa ovog mjesta, što izaziva pravu nelagodu kod lokalnog stanovništva. Zato ponovo pozivamo nadležne da to urade, jer se radi o pravoj ekološkoj bombi smještenoj u jednoj prenaseljenoj zoni” naglasili su mještani Budimlje.

Sa njima su saglasni i bivši radnici Polimke, koji navode da su stručne ekipe morale da istraže cijeli prostor koji je pripadao bivšoj fabrici kože i da odstrane sve ono što bi moglo negativno da utiče na zdravlje ljudi.

“Hemikalije su bile upakovane u plastične bačve koje su sigurno u fazi raspadanja. To znači da godinama dolazi do isparavanja tako opasnih materija koje zagađuju vazduh. Da stvar bude još opasnija radi se o kiselinama, bojama, lakovima i razređivačima koji pri maloj nepažnji mogu da planu i izazovu eksploziju, što bi svakako bilo pogubno za čitav grad. S obzirom na to da se radi se o toksičnim otrovima koji su vrlo opasni po okruženje, moralo bi se što prije pristupiti njihom uklanjanju dok za tako nešto ne bude kasno” naglasio je bivši radnik Dušan Veljić.

Iz preduzeća Kips ranije su tvrdili da su oni postupili po nalogu inspekcije marta 2009. godine i da su izvršili sakupljanje hemikalija iz proizvodnih pogona i da su ih uskladištili u betonskom skladištu. Isticali su da se to skladište nalazi pod stalnim nadzorom Ekološke inspekcije i da nema nikakvog razloga za bilo kakvu paniku.

Do stečaja 1992. godine bivša beranska Fabrika kože i kožne galanterije Polimka upošljavala je oko 750 radnik. Fabrika je odavno zatvorena, a preduzeće Kips je u jednom dijelu otvorilo tržni centar.

Atomsko sklonište krije toksične supstance
Bivši radnici tvrde da je imovina Polimke ostavljena na milost i nemilost novokomponovanim biznismenima i zubu vremena.

“Polimka je bila veliki gigant. Međutim, u toj fabrici je tokom tranzicionih procesa napravljen pravi rusvaj. Radnici su upućeni na biro rada, dok je imovina ostavljena na milost i nemilost novokomponovanim biznismenima, koji su, zahvaljujući Vladi Crne Gore, za male pare prigrabili ogromno bogatstvo. Niko nije uzeo u obzir da su opasni materijali skladišteni u takozvanom „atomskom skloništu“ koje se nalazi sa gornje strane bivše fabrike. Ti toksični materijali su i danas tu, što je zaista poražavajuće” navode bivši radnici.

Izvor: dan.co.me

Share.

About Author

Leave A Reply