EDUKACIJA KROZ IGRU (VIDEO)

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U susret novogodišnjim praznicima danas je, u Centru za kulturu, izvedena dječija predstava o Evropskoj uniji, pod nazivom „Djevojčica i roda“.

Predstava je edukativnog karaktera i imala je za cilj da se, kroz dijalog i situacije, djeca upoznaju sa pojmom Evropske unije, kulturološkim znamenitostima zemalja Evrope, ljepotama Crne Gore i njenom budućem položaju u Evropskoj uniji.

U predstavi, ulogu djevojčice tumači Jasmina Šogolj, iz Bjelovara, koja je kazala da se ova predstava u Hrvatskoj igra već deset godina, a priliku da je odgledaju imaju djeca u Srbiji, od juče i u Crnoj Gori.

„Crnogorska premijera je bila u Petnjici, a njena repriza je danas u Beranama. U predstavi koja je urađena za Crnu Goru, govorimo o njenim ljepotama, autohtonim proizvodima i potencijalima“, istakla je Šogolj.

Rodu u predstavi igra Emir Muratović, glumac iz Petnjice, za koga Jasmina kaže da prelijepo glumi i da su se sjajno uklopili.

„Ja, kao djevojčica, predstavljam Crnu Goru, a roda Evropsku uniju. Nastojimo da animiramo djecu da aktivno učestvuju u stvaranju i izvođenju predstave. Svaka predstava je drugačija. Sve više učimo, napredujemo i vidimo kako reaguju djeca, pa je u skladu s tim prilagođavamo“, kazala je ona.

Jasmina smatra da djeca od „malih nogu“ treba da uče o Evropskoj uniji, jer je to dio opšte kulture, da poznaju glavne pojmove poput himne, kako izgleda zastava i šta je EU.

„Sa ovog druženja nosim prelijepe utiske. Oduševljena sam, srce mi je puno kada vidim da su djeca srećna i da dolaze poslije predstave da se slikaju sa nama i postave nam 1000 pitanja“, naglasila je glumica iz Hrvatske.

Predstavu „Djevojčica i roda“ pratili su učenici svih gradskih škola, kao i đaci iz Područnog odjeljenja OŠ „Radomir Mitrović“ iz Dapsića.

Hana Muratović, naša mlada sugrađanka, kazala je da joj je predstava bila veoma simpatična a da joj se posebno  dopao dolazak Deda Mraza i da je naučila nešto novo o EU.

Nakon predstave upriličeno je druženje sa Deda Mrazom, čemu su se djeca posebno obradovala.

Gorica Ćulafić, urednica kulturno-umjetničkih programa u Centru za kulturu, pohvalila je saradnju koju imaju sa upravama osnovnih škola u Beranama i istakla da njihovi učenici prate sve predstave koje organizuje ta ustanova, kao i Festival „Limsko srce“ i Smotru dramskog amaterskog stvaralaštva.

Predstavu „Djevojčica i roda“ Jasmina Šogolj i Emir Muratović sjutra će odigrati u Plavu.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply