DR RAIČEVIĆ: SMANJITI KONTAKTE, UGOSTITELJSKI OBJEKTI DA POSEBNO VODE RAČUNA O POŠTOVANJU MJERA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Ohrabruje nas jučerašnji manji pad oboljelih od virusa korone. Narednih dana vidjećemo da li smo poštovali mjere koje su donijete u prethodnom periodu. Po broju oboljelih vidimo da li se pridržavmo obaveznih mjera”, rekla je dr Božidarka Raičević iz Instituta za javno zdravlje.

Dr Raičević je istakla da su ugostiteljski objekti sa epidemiološkog aspekta od velikog rizika tranmisije virusa i da se struka pitala odužilo bi se njihovo otvaranje.

„Rizik postoji. Zamolila bih vlasnike ugostiteljskih objekata kao i inspekcijske službe da kontrolišu da li se poštuju sve mjere“, rekla je gostujući u Bojama jutra dr Raičević.

Kako ističe, bitno je da se pridržavamo svih mjera, i da prosto naučimo da živimo sa virusom korona.

„Maska, distanca i higijena su mjere koje ostaju dok se ne pojavi vakcina. To su preventivne mjere u cijelom svijetu“, kazala je dr Raičević.

S obzirom na to da u drugom talasu virusa korone imamo situaciju gdje ljudi ostvaruju veliki broj konrtakta, doktorka moli građane da ih smanje.

„Ako imamo simptome bitno je da ne dolazimo na posao, da se pridržavamo savjeta epidemiologija, da održavamo higijenu prostora“, ističe dr.

U zavisnosti od epidemiološke situacije Institut za javno zdravlje će predlagati mjere.

„U čitavoj Evropi i regionu imamo veliki skok oboljelih. Nadam se da će u narednih sedam, osam dana opasti broj oboljelih i doći do smirivanje epidemiološke situacije“, rekla je dr Raičević.

Zbog velike transmisije virusa potrebno je još uvijek nositi maske na otvorenom.

Izvor: Vijesti

Share.

About Author

Leave A Reply