DOSTOJANSTVEN DOČEK PATRIJARHA PORFIRIJA U BERANAMA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Crkvu ne možemo poistovijetiti ni sa jednom političkom ili bilo kakvom državnom granicom. Nema, dakle, u crkvi granice između neba i zemlje i granice crkve se ne mogu mijenjati kad god se promijene granice država”.

To je kazao partrijarh srpski Porfirije, na svečanosti, koja je u čast njegovog dolaska upriličena u porti manastira Đurđevi stupovi.

“Jedino što je apsolutno u svijetu, u vječnosti jeste živi Gospod, sve ostalo je promjenljivo i relativno. Države postaju veće i manje, a nas ne interesuje da li se neka država smanjila, ili uvećala, mi znamo da Hristos i crkva nadilaze svaku granicu i ne postoji ustrojstvo i sila od ovoga svijeta koja može promijeniti ustrojstvo crkve”, rekao je u svojoj besjedi patrijarh Porfirije.

On je dodao da je Srpska pravoslavna crkva autokefalna crkva i da ima svoju kanonsku jurisdikciju koju ne propisuje niko osim sabora svih pomjesnih crkava.

“Naša Srpska pravoslavna crkva kao autokefalna crkva jeste u jedinstvu sa svim pomjesnim pravoslavnim crkvama i ona pripada jednoj svetoj Sabornoj apostolskoj pravoslavnoj crkvi. I u tom smislu nemamo ništa protiv, neka se svako organizuje u bilo koju vrstu molitvene zajednice ako to njemu odgovara, i pod uslovom da ne ugrožava bilo koga, niti elementarno ljudsko dostojanstvo. Ali bilo koja molitvena zajednica tako organizovana ne može biti u jedinstvu i nije u jedinstvu sa punoćom vaseljenskog pravoslavlja i kao takva ne može nikada ukrasti identitet pravoslavnoj crkvi koja ima svoju kanonsku jurisdikciju na ovim prostorima”, naglasio je patrijarh.

Litije koje su ovdje počele, ističe patrijarh Porfirije, potvrdile su i pokazale na najdivniji i najčudesniji način da je živ Bog među nama.

“Velika je danas moja radost što smo se baš ovdje sabrali, oko ove divne i drevne zadužbine Nemanjića, koja je divno obnovljena, čuvana i sačuvana domaćinskom pažnjom i domaćinskom rukom. Ovdje je nekada služio Mojsije Zečević, saborac i prijatelj Njegošev, saborac i prijatelj svetog Petra Cetinjskog, ali i pripadnik najvećeg srpskog plemena Vasojevića, plemena čiji je udio u srpskoj istoriji i kulturi, do danas, nesabirljiv i nemjerljiv”, naglasio je patrijarh.

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije kazao je da je ova episkopija ostala vjerna Hristu Bogu i u najtežim vremenima.

“Ovaj božji i blagosloveni narod dočekuje patrijarha i širi srca i ruke da ga zagrli sinodskom ljubavlju i odanošću. Došli ste, vaša svetosti, da date novi zamah obnovi ove episkopije. Veliko vam hvala na trudu i ljubavi. Prvo treba da se izmirimo s Bogom pa sa savješću pa jedni sa drugima, da prevaziđemo podjele i raskole i da prepoznamo jedni druge kao braću u Hristu”, poručio je mitropolit.

Nakon besjede Patrijarha srpskog Porfirija, upriličen je bogat kulturno-umjetnički program.

Povod za posjetu Patrijarha Porfirija Crnoj Gori i Eparhiji budimljansko-nikšićkoj je ustoličenje vladike Metodija u tron episkopa ove svetosavske episkopije.

Sam čin ustoličenja biće održan sjutra nakon Svete arhijerejske liturgije koju će uz sasluženje više od dvadeset episkopa služiti patrijarh Porfirije.

Svečanom dočeku patrijarha Porfirija prisustvovali su visoki crkveni velikodostojnici, kao i funkcioneri Nove srpske demokratije, SNP-a, Prave Crne Gore, ministri Aleksandar Stijović i Ratko Mitrović. Među prisutnima je bio i gradonačelnik Berana Tihomir Bogavac u društvu bivšeg gradonačelnika Dragoslava Šćekića, gradonačelnik Nikšića Marko Kovačević

U porti manastira okupilo se nekoliko hiljada građana i vjernika iz Crne Gore, Srbije i regiona.

Andrija Turčinović

Foto: eparhija.me

Share.

About Author

Leave A Reply