DAN OSOBA SA AUTIZMOM: ŠTO SU DJECA VEĆA, PODRŠKA SVE MANJA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Danas se obilježava Međunarodni dan osoba sa autizmom. Iz Fondacije “Ognjen Rakočević” su kazali da registra još nema ali se procjenjuje da je u Gori Gori oko 6000 osoba sa autizmom. Oni ističu da je, što su djeca veća, podrška sve manja.

Sabina Đečević iz Fondacije “Ognjen Rakočević” kaže da svijest našeg društva o tom problemu nije dovoljno razvijena.

Ona je gostujući u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore kazala da Crna Gora još nema registar osoba sa autizmom dok, kako dodaje, taj broj iz godine u godinu raste. Precizan broj osoba sa autizmom je, kaže, nepoznat ali se, kako dodaje, procjenjuje da ih je oko 6.000.

Osnivač Fondacije “Ognjen Rakočević” Vanja Rakočević kaže da pomoć države postoji ali je, kako dodaje, to još uvijek nedovoljno.

“Plan je bio da Centar sa autizmom bude osnova koja će se nadograđivati ali zbog nedostatka kadra mi nemamo još uvijek dovoljno tretmana za tu djecu. To je trebalo je da bude na ugledu na EDUS iz Sarajeva koji ima 55 zaposlenih defektologa na 110 djece. Crna Gora nema toliko kadra”, kazala je Rakočević.

Ona ističe da, što su djeca veća, podrška opada.

“Adolescenti i odrasli sa autizmom su skoro bez podrške”, kazala je Rakočević.

Đečević dodaje da postoje olakšice za roditelje djece sa autizmom kada je radni staž u pitanju ali, kaže, treba težiti boljem.

“Imamo podršku države i možemo reći da smo zadovoljni sa svim tim ali ima prostora za poboljšanje”, kazala je Đečević i dodala da treba raditi na osnivanju registra i Dnevnih centara za osobe sa autizmom.

Direktor Centra za autizam “Ognjen Rakočević” doktor Ivan Krgović kazao je da Crna Gora ima kadra za dijagnostiku te bolesti ali, kako dodaje, nedostaju terapeuti, defektolozi, logopedi itd. On očekuje poboljšanje i na tom polju.

“Ima obećanja očekujemo povećanje broja defektologa i drugog potrebnog kadra, tako da, očekujem lijepe vijesti uskoro”, kazao je Krgović.

Trenutno je, kaže, preko 5 i po hiljada korisnika Centra za autizam a kod stimulativnih tretmana je uključeno dvadesetoro do tridesetoro djece.

Interesovanje je, ističe, uvijek veliko.

Share.

About Author

Leave A Reply