Da li žene koje postanu mame u „zrelijim godinama“ duže žive

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Novom studijom je, kako autori navode, utvrđeno da žene koje rode svoje poslednje dijete posle tridesete ili posle četrdesete godine, žive duže od mlađih mama. Nalazi studije objavljeni su u časopisu „Menopauza“.

Istraživači su pregledali i anketirali više od 1.200 žena koje su bile u postmenopauzi, koje su iz različitih sredina i različitog socio-ekonomskog statusa. 

Jedna ranija studija manjeg obima otkrila je duže telomere kod starijih mama.

Činjenica je da žene boljeg finansijskog statusa i obrazovanja, nerijetko odlažu osnivanje porodice kako bi gradile karijeru, dok one sa lošijim ekonomskim statusom, uglavnom ranije dobiju djecu.

Imućnija žena vođena karijerom koja dobije djecu kad je starija, vjerovatno će imati duže telomere zbog različitih faktora, uključujući pristup visokokvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti, bolju ishranu i poslove koji ne utiču negativno na fizičko stanje organizma, zaključili su istraživači.

Vodeća autorka studije, Čejs Latur sa Univerziteta u Severnoj Karolini, rekla je: „Žene koje su rodile poslednje dijete kasnije u životu vjerovatno će imati duže telomere koje su vrsta biomarkera dobrog zdravlja i dugovečnosti”.

Testovi krvi pokazali su da su žene koji su dobile poslednje dijete u tinejdžerskom dobu ili tokom treće decenije života, imale kraće telomere od onih koje su osnovale porodicu kasnije.

Istraživači su se fokusirali i na stanje leukocita, vrstu bijelih krvnih zrnaca koja igra ključnu ulogu u borbi protiv infekcija i bolesti. 

„Starost je uz druge ključne reproduktivne faktore u korelaciji su sa dužinom telomera kod žena

„Starost je uz druge ključne reproduktivne faktore u korelaciji su sa dužinom telomera kod žena”

„Ovi novi nalazi, u kombinaciji sa rezultatima prethodnih opservacionih studija, sugerišu da su starost majke i drugi ključni reproduktivni faktori u korelaciji sa dužinom telomera kod žena u menopauzi. Ovo bi moglo imati implikacije na naše razumijevanje dugoročnog zdravlja ženske populacije”, rekla je Latur.

Iako istraživači koji su radili na ovoj studiji smatraju da rađanje u kasnijoj dobi, može uticati na dužinu telomera, pa samim tim i na produženje životnog vijeka, drugi su uvereni da je reč o tome da je „sposobnost rađanja kasnije u životu vjerovatno pokazatelj dobrog zdravlja i stoga je uzročnost obrnuta”.

Oni zaključuju drugačije – Umjesto da starost trudnice utiče na dužinu telomera, dužina telomera omogućava trudnoću u kasnijim godinama.

„Potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdilo da li starije doba majke pri poslednjem rođenju dovodi do produženja telomera, ili dužina telomera služi kao zamena za opšte zdravlje i pomaže sposobnosti žene da u kasnijim godinama dobije dijete”, kaže dr Stefani Fubion, medicinski direktor Severnoameričkog društva za menopauzu.

Izvor: rts.rs

Share.

About Author

Leave A Reply