ČILOVIĆ I PETKOVIĆ OSVOJILE BIHOR

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Pričom „Rane“ književnica Rebeka Čilović ostvarila je veliki uspjeh na festivalu “Zavičajne staze Bihor 2018”, osvojivši prvo mjesto na Konkursu za najbolju neobjavljenu priču inspirisanu Bihorom. Odlukom stručnog žirija Čilović je nagradu ravnopravno podijelila sa  Ulvijom Mušuvić piscem iz Prijepolja.

Druga nagrada pripala je Saladinu Dinu Burdžoviću za priču Ista krv“, dok je treću nagradu osvojila još jedna književnica iz Berana Ljerka Petković za priču „Zeleno volim te zeleno“.

Specijalnu nagradu za autentičnost pripovijedanja osvojio je Safet Sijarić sa pričom „Igbal i brez igbal“.

“Jako sam srećna i ponosna što sam baš ove godine zavrijedila pažnju žirija čiji je predsjednik bio uvaženi akademik Zuvdija Hodžić i  što sam dobila nagradu za najbolju priču Festivala. Srećna sam što imam i grad i zavičaj. Trudim se da sve što radim koristi i drugima. Afirmacija Festivala je važna kao i njegovo očuvanje. Ja pišući priče i pjesme pokušavam da doprem do čitaoca i poručim im da bez moralne komponente ni tekst ne može biti valjan. Dužna sam da se zahvalim i mojim Berancima klapi O’dive  bell canto, voditeljskom paru Asmiru Luceviću i Mileni Bubanja Obradović, Radu Joliću i Ljerki Petković koji su učinili da festival sija punim sjajem. Ova nagrad je samo obaveza više da istrajem u stvaranju i pokušaju da budem što bolji čovjek” kazala je Čilović za Radio Berane.

Na Konkurs festivala pristigla su 38 šifriranih rukopisa, a žiri u sastavu Zuvdija Hodžić – predsjednik, i članovi, prof. dr Sofija Kalezić i Elvedin Nezirović, kako su kazali imao je težak izbor.

„Umjetnost je sumnjiva“  bio je moto ovogodišnjeg Festivala, na šta se u svom obraćanju osvrnuo i  umjetnički direktor Mirsad Rastoder navodeći da su umjetnost i kultura, svakako, sumnjivi.

“I te kako je sumnjiva umjetnost, a to je pokazao XI Festival priče Zavičajne staze. Kako drugačije da vam objasnimo činjenicu da se, u periodu silnih deklaracija o razvoju kulture na sjeveru Crne Gore, a uprkos nedostatku institucionalne podrške, u Bihoru ipak održava kulturna manifestacija koja po vrijednosti nadmašuje nivo sličnih programa u velikim gradovima. Tokom minulih mjesec dana u Petnjici su održani kulturni događaji zahvaljujući onima koji ne prihvataju floskulu „Ako se snađeš, ti si uspješan čovjek. Kako, kojim sredstvima niti kojim putem to nije važno, važno je da sebi obezbijediš bogatstvo“. Pokušali smo se tome ovdje u Bihoru odupremo i borimo se za povratak kulturnim vrijednostima koje su opšte međunarodno dobro, a mogu biti i lokalno izvorište ideja za napredak“, kazao je Rastoder.

U programu su učestvovali pjesnici Elvedin Nezirović, Rade Jolić, Enver Muratović, Dijana Tiganj Radoman Čečović i Edin Smajilović, klapa O’Dive bell canto, kao i  profesorica harmonike Anela Čindrak

Lauratima su uručene diplome i plakete, rad akademskog vajara Adina Rastodera, a novčani dio nagrade uručili su predstavnici Zavičajnog kluba Bihor iz Luksemburga, Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori i Bošnjačkog donatorskog fonda iz Luksemburga.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BERANE

Share.

About Author

Leave A Reply