CENZURA- U GRANICAMA NADLEŽNOSTI

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Izmjenama i dopunama Zakona o državnim simbolima umjetnička sloboda i scena nije ugrožena, stav je Ministarstva kulture.

U zakonu, međutim, piše da će se novčanom kaznom od 1.000 eura do 20.000 eura kazniti za prekršaj pravno lice, ako: “upotrijebi Grb i Zastavu u umjetničkom stvaralaštvu, nastavnom i obrazovnom radu na način kojim se narušavaju javni moral, ugled i dostojanstvo Crne Gore; na Grbu ili Zastavi izvrši bilo šta, ispravi, doda ili izmijeni; upotrijebi Grb i Zastavu kao robni ili uslužni žig, uzorak ili model ili kao bilo koji drugi znak za obilježavanje roba ili usluga; upotrijebi oštećeni ili za upotrebu nepodobni Grb ili Zastavu; zastavu postavi tako da dodiruje tlo ili kao prostirku ili zavjesu; u tekstu ili melodiji Himne izvrši bilo kakvu izmjenu; izvodi Himnu na način i u prilikama koji vrijeđaju ugled i dostojanstvo Crne Gore”.

Nije navedeno ko će i po kojim kriterijumima utvrđivati kako umjetnici korišćenjem državnih simbola u svojim domenima slobode izražavanja narušavaju javni moral, ugled i dostojanstvo Crne Gore. Umjetnička platforma Kultura Korektiv reagovala je odmah po usvajanju Predloga o izmjenama i dopunama ovog zakoga koje je Skupštinski Zakonodavni odbor podržao 25. januara u parlamentu, ističući da takvo sprovođenje vodi cenzuri i autorcenzuri.

“Ograničavanje načina na koji nacionalni simboli mogu biti korišteni u umjetničkom stvaralaštvu neminovno vodi do politizacije umjetnosti i stvaranja atmosfere cenzure i autocenzure u kojoj se ograničavaju osnovne slobode pojedinaca, sloboda govora i umjetničkog izražavanja”, saopštile su Lenka Đorojević i Natalija Vujošević iz Instituta za savremenu umjetnost (ISU) koji je dio platforme Kultura Korektiv.

Iz Ministarstva kulture se pozivaju na Ustav kojim je garantovana zabrana cenzure i kažu da su “izmjene i dopune navedenog zakona usaglašene sa Ustavom”.

Izvor: vijesti.me

Share.

About Author

Leave A Reply