Borovinić Bojović: Preporuka da drugo polugodište počne 31. januara

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Potpuno je evidento da su mjere koje smo imali pred Novu godinu dale odgovrarajuće pozitivne rezultate, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović.

“Brojke koje imamo su takve kakve jesu ali i dalje nisu zabrinjavajuće, a zdravstveni sistem može da odgovori”, rekla je Borovinić Bojović tokom predstavljanje novih epidemioloških mjera u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Mjere u cilju suzbijanja pandemije COVID 19 koje će biti na snazi od 13. januara do 19. januara

– U narednih sedam granice je moguće prelaziti uz ispunjen najmanje jedan od četiri uslova iz EU digitalne COVID potvrde: Da je osoba potpuno vakcinisana propisanim brojem doza vakcina protiv koronavirusa i da od dobijanja posljednje doze vakcine nije prošlo duže od šest mjeseci; Negativan PCR test na SARS-Cov-2 ne stariji od 72 sata; Negativan brzi antigenski test ne stariji od 48 sati; Dokaz da je osoba preboljela COVID-19 (prošlo ne manje od 10 dana i ne više od šest mjeseci od pozitivnog PCR ili brzog antigenskog testa);

– Dodatno, omogućava se rad fitnes centrima i teretanama uz EU digitalnu COVID potvrdu i uslov da se za jednu osobu mora obezbijediti prostor od 10m2.

– Dozvoljene su posjete advokatima i sudskim vještacima u obavljanju službene dužnosti uz posjedovanje EU digitalne COVID potvrde.

Ostale mjere ostaju na snazi.

“U kontekstu aktuelnog epidemiološkog trenutka, razmotrili smo i uslove nastavka školske godine. Raspust će biti produžen sedam dana, tako da će školska godina, umjesto 24. januara početi 31. januara. O ovoj mjeri konačnu odluku donijeće Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta. Časovi će trajati pola sata uz obavezno nošenje zaštitnih maski. Ova mjera ostaje na snazi”, rekla je Borovinić Bojović.

Direktorica KCCG Ljiljana Radulović kazala je da se u posljednjih nekoliko dana bilježi porast hospitalizacija u Crnoj Gori.

“Na današnji dan ih je 280. U KCCG 90, OB Pljevlja 36, OB Bijelo Polje 16, OB Berane 27, OB Nikšić 32, OB Kotor 3, OB Bar 26, SB Brezovik 2. KCCG je, u saradnji sa IJZCG uradio analizu koja je pokazala da je 67 odsto životno ugroženih pacijenata u bolnici inficirano omikron sojem koronavirusa, a 33 odsto njih deltom. Devedeset odsto pacijenata koji su zaraženi delta sojem koronavirusa su nevakcinisani. Osamdeset odsto pacijenata koji imaju Omikron su nevakcinisani ili im je prošlo više od šest mjeseci od druge doze vakcine, pa se po standardima EU smatraju nevakcinisanima”, rekla je Radulović.

Share.

About Author

Leave A Reply