BIBLIOTEKA “DR RADOVAN LALIĆ”: PREZENTACIJA ONLINE KATALOGA

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

U okviru obilježavanja Nacionalnog dana podizanja svijesti o bibliotekama, koji organizuje Centralna univerzitetska biblioteka Univerziteta Crne Gore, u  Narodnoj biblioteci „Dr Radovan Lalić“, sjutra će biti održana prezentacija online kataloga.

„Prezentacijom koja je namijenjena budućim  i sadašnjim studentima, biće predstavljen način pretraživanja online kataloga COBISS.CG,  kako bi došli  do neophodnih informacija i knjiga u lokalnoj bazi podataka. Ovo je, takođe prilika da upoznaju način rukovanja online katalogom, što će im olakšati put do potrebne literature I materijala tokom učenja i studiranja“, kazala je Marija Iritano, bibliotekarka NB „dr Radovan Lalić“.

Prezentacija će se odvijati u čitaonici biblioteke, od 12 do 14 časova.

„Osim čitaonice, koju smo opremili prije dvije godine , u protekla dva mjeseca  osposobili smo za rad još dvije prostorije u cilju  poboljšanja  kvaliteta  bibliotečkih usluga jer planiramo organizovanje  radionica, promocija, predavanja I sličnih aktivnosti. Radi afirmacije biblioteke u procesu obrazovanja, vršićemo besplatan upis studenata u okviru akcije „Biblioteke za studente“, kazala je Iritano.

Program prezentacije online kataloga se realizuje u okviru Erasmus + projekta Mreže servisa za podršku bibliotečkoj mreži Zapadnog Balkana ( LNSS) kroz modernizaciju biblioteka  i nivoa stručnosti i kvalifikacija bibliotečkog osoblja u visokoškolskim institucijama u zemljama Zapadnog Balkana.

„Cilj ovog projekta je da se biblioteke transformišu u moderne elektronske biblioteke i poveća učešće bibliotečkog osoblja u naučnim istarživanjima. U tu svrhu, potrebno je ostvariti proaktivniju ulogu biblioteke u nastavi i učenju, a biblioteke se moraju promovisati kao važni centri informacijske pismenosti, doživotnog učenja i razvoja veština kritičkog mišljenja. Adekvatnim nivoom stručnosti  i vještina bibliotečkog osoblja poboljšava se rukovođenje, profil i kvalitet biblioteka i samim tim se ostvaruje pozitivan doprinos nastavi i učenju u partnerskim zemljama“,  kazala je Iritano.

„ Prošlogodišnji Nacionalni dan podizanja svijesti o bibliotekama, pod nazivom “Čitamo prošlost- pišemo budućnost”, obilježili smo prigodnom izložbom knjiga iz legata gđe Margite Lalić Terzić, ćerke dr Radovana Lalića po kome naša biblioteka nosi ime“, istakla je Iritano.

 

Share.

About Author

Leave A Reply