BEZ RADOVA NA GLAVNIM PUTEVIMA U CG

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Od sjutra se prekida izvođenje radova na glavnim putnim pravcima u Crnoj Gori, saopštio je direktor Uprave za saobraćaj Savo Parača.

On je poručio da su crnogorski putevi spremni za glavnu turističku sezonu.

Predsjednik Odbora Udruženja turizma Privredne komore Dragan Ivančević je istakao da je ovo prva godina kad se može dati jedna dobra, pozitivna ocjena za putnu infrastrukturu koja je dočekala goste, s obzirom na to da, kako je naveo, gotovo da nije bilo zastoja na putevima i turistički promet se odvijao od predsezone do sada bez ikakvih smetnji.

“Završeni su radovi po programu redovnog održavanja magistralnih i regionalnih puteva. Kroz ovaj program izvršeno je asfaltiranje pojedinih dionica na magistralnim putevima kao i krpljenje tzv. udarnih rupa na kolovozu, obilježavanje horizontalne signalizacije, zamjena i postavljanje nedostajuće vertikalne signalizacije, kao i košenje putnog pojasa”, kazao je Parača Pobjedi.

Na nekim dionicama bez prekida radova

On je dodao da su, pored ovog, završeni i projekti rekonstrukcije regionalnih i magistralnih puteva kao što su izgradnja bulevara Donja Gorica, rekonstrukcija 13 kilometara puta od Ulcinja do Kruta i rekonstrukcija puta od Krsca do Međuvršja.

“Završena je i sanacija mosta Trmanje na putu Podgorica – Kolašin, sanacija klizišta Debeli Brijeg na putu Herceg Novi Debeli Brijeg i sanacija nestabilne kosine Sutjeska na putu Andrijevica Plav”, kazao je Parača.

On je najavio da se sjutra prekida sa izvođenjem radova na glavnim putnim pravcima.

“I nakon nekoliko dana daćemo nalog da se konzerviraju gradilišta koja se nalaze na glavnim putnim pravcima kao što je projekat rekonstrukcije magistralnog puta Ribarevine-Bijelo Polje u dužini od 3,1 km”, rekao je Parača.

On je naveo da neće biti prekida radova na rekonstrukciji puta Berane-Kolašin, dionica Lubnice-Jezerine u dužini od 14 km sa izgradnjom tunela dužine tri km, koji treba da budu završeni do kraja naredne godine.

“Neće se prekidati ni radovi na rekonstrukciji puta Berane -Petnjica, druga faza od Berana do ulaza u Petnjicu u dužini od 11,4 km. Radovi na ovoj dionici treba da se završe do oktobra ove godine”, istakao je Parača.

On je dodao da neće biti prekida radova ni na obilazinici Rožaje druga faza.

“Radovi na obilaznici treba da se završe do početka naredne godine. Nastaviće se i sa rekonstrukcijom magistralnog puta M-6 Trubjela – Vilusi u dužini od oko 18 km. Planirano je da radovi na ovom putu budu završeni do kraja godine”, kazao je on.

Prema riječima Parače, neće se prekidati ni sa radovima na izgradnji puta Vrulja -Mijakovići u dužini od šest kilometara. Radovi na ovoj putnoj dionici treba da se završe do kraja naredne godine.

U narednom periodu neće se prekidati ni sa radovima na putu Pljevlja – Metaljka prva faza u dužini od 17 km. Planirano je da ovi radovi budu završeni do kraja naredne godine.

Putevi na nivou regiona

Parača smatra da je crnogorska putna infrastruktura u dijelu državnih puteva (regionalni i magistralni) na nivou putnih mreža u regionu za ovu vrstu puteva.

“Naš cilj je da putevi budu na nivou evropskog kvaliteta ove kategorije. Svi rekonstruisani putevi su rađeni po najjačim evropskim standardima i uporedivi su sa njima, a najbolji primjer je put Podgorica – Cetinje Budva koji je od strane mnogih ocijenjen kao evropski standard”, naglasio je Parača.

Predsjednik Odbora Udruženja turizma Privredne komore Dragan Ivančević ove godine je zadovoljan stanjem putne infrastrukture koja je dočekala turiste.

“Smatram da je ove godine koordinacija između Odbora za turizam PKCG, Uprave za saobraćaj i odgovornih ljudi iz javnog sektora koji se bave izvođenjem radova i održavanjem putne infrastrukture dala dobre rezultate i da je ovo bila prva turistička predsezona u kojoj izvođenje radova na putevima nije ometalo turističke tokove”, kazao je Ivančević Pobjedi.

Prema njegovim riječima, nije bilo zastoja na putnim pravcima prema aerodromu, niti prema hotelima, kao ni na saobraćajnicama koje vode ka odredištima gdje se izvodi izletnički program.

“Što se tiče izvođenja radova, nema nekih velikih prigovora. Mislim da je trebalo malo drugačije riješiti put prema Bosni i Hercegovini od Nikšića, da tu ima zastoja, a na putevima kojima se kreću turisti uglavnom prema turističkim odredištima i prema odredištima gdje se izvode izletnički programi gotovo da nije bilo zastoja i turistički promet se odvijao od predsezone do sada bez ikakvih smetnji”, naveo je Ivančević.

On je istakao da je ovo prva godina kad se može dati jedna dobra, pozitivna ocjena za putnu infrastrukturu koja je dočekala goste, što je, kako je kazao, rezultat dobre koordinacije i saradnje između Odbora za turizam PKCG i nadležnih iz javnog sektora koji su zaduženi za putnu infrastrukturu.

Ivančević je ipak upozorio da je prepreka daljem unapređenju i povećanju obima turističkog prometa slaba propusnost i nedovoljni kapaciteti na putnim pravcima duž jadranske obale.

On smatra da saobraćajna komunikacija prema centralnom i sjevernom regionu, pogotovo završetkom dijela auto-puta između Podgorice i Kolašina, otvara jako velike mogućnosti kada je razvoj turizma u pitanju.

Izvor: RTCG

Share.

About Author

Leave A Reply