BESPLATAN UPIS NA MASTER STUDIJE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Studenti će naredne godine prvi put moći da upišu besplatne master studije koje će trajati dvije godine, a pomoćnica ministra prosvjete Mubera Kurpejović saopštila je da su uslovi za upis jasni. Vrednovaće se, ističe ona, uspjeh sa osnovnih studija, a student će polagati  i prijemni ispit koji će da pripremaju fakulteti.

Ta novina propisana je reformisanim studijama koje se od 2017. godine odvijaju na način da osnovne studije traju tri godine, potom master dvije i doktorske tri.

Cilj dvogodišnjih master studija je bolji odgovor na potrebe poslodavaca u dijelu potrebnih znanja, vještina i kompetencija, kao i bolja mobilnost crnogorskih studenta, jer specijalističke studije nijesu davale dovoljnu prepoznatljovost našim studetima u drugim zemlajama, koje su primjenjivale upravo model 3+2+3.

Kurpejović ističe i da je novi model studiranja uveden ne kao proizvod opštih promišljanja pojedinaca, već kao rezultat analize i prije svega činjenice da upravo po novouvedenom modelu funkcioniše većina evropskih zemalja. Ona je rekla da je uvjerena da će kadar koji se školuje po novom sistemu biti prepoznat kao izuzetno kvalitetan.

Share.

About Author

Leave A Reply