Benzin bez promjene, dizel jeftiniji jedan cent?

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Dizel i lož ulje od ponoći bi trebalo da pojeftini jedan cent, dok bi cijena eurosupera 95 i 98 u narednih 15 dana trebalo da bude bez promjena, saznaju nezvanično Dnevne novine.

To znači da će litar eurodizela u narednih 15 dana biti 1,20 eura, a lož ulja 1,18 eura, dok će eurosuper 95 i eurosuper 98 ostati na 1,38, odnosno 1,42 eura.

Podsjetimo, građani u Crnoj Gori litar eurosupera i dalje plaćaju više od prosjeka u regionu, dok je eurodizel na nivou prosječne regionalne vrijednosti.

Posljednjih mjeseci u Crnoj Gori se vodi polemika oko poskupljenja cijena i goriva i toga da li država može da utiče na iste.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija su kazali da ne mogu uticati na cijene nafte na svjetskim tržištima koje rastu poslednjih mjeseci. Ipak, istakli su da je u pripremi zakon koji se odnosi na tu problematiku, te da očekuju, kada budu imali strateške rezerve naftnih derivata, da će biti mnogo povoljnija situacija, odnosno da će u tom slučaju cijene goriva biti stabilnije u dužem vremenskom periodu.

Iz SDP-a su nedavno ponovo predložili Zakon o akcizama kojim traže smanjenje akcize za 15 odsto. Država po osnovu akciza i PDV-a uzima od 70 do 85 centi po litru.

Share.

About Author

Leave A Reply