BANKAMA NIJE DOZVOLJENO DA SAKRIJU KAMATE

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Neke komercijalne banke tražile su od Centralne banke Crne Gore brisanje podataka o visini kamatnih stopa po pojedinačnom plasmanu iz Izvještaja o zaduženju klijenta u sistemu banaka, mikrofinansijskih institucija i Investiciono-razvojnog fonda, što im Centralna banka nije dozvolila.

Iz CBCG nijesu odgovorili koje su banke tražile povratak korak nazad u odnosu na sadašnje stanje jer ih u tome zakon sprječava.

Bankari su ovaj zahtjev, kako je saopšteno iz Centralne banke, “pravdali” time da ne žele transparentnost ovih podataka, odnosno da podaci o visini kamatne stope za plasmane klijenata ne treba da budu dostupni drugim kreditorima.

CBCG to nije dozvolila jer bi to bio korak nazad u odnosu na sadašnje stanje i odlučila je da se svaka banka transparentno prikaže po kamatnim stopama.

Podsjetimo da je po posljednjim podacima CBCG prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupne kredite u avgustu bila je 6,42 odsto, a nominalna 5,82 odsto.

Efektivna stopa na novoodobrene kredite bila je 6,48 odsto, a nominalna 5,82 odsto. Efektivna kamata MFI je bila čak 24,29 odsto, a nominalna 20,52 odsto, a na novoodobrene 25,29 odnosno 21,15 odsto.

Share.

About Author

Leave A Reply