BANANE NE SMIJE SVAKODNEVNO JESTI ODREĐENA GRUPA LJUDI

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Iako su pune vitamina, prvo na što pomislimo je natrijum. Međutim, riječ je zapravo o balansu količine natrijuma i kalijuma. Smatra se da manje od 2 posto odraslih osoba dnevno unosi dovoljnu količinu kalijuma, tako da ovaj balans rijetko ko postiže.

Svakodnevni unos dovoljne količine svježeg voća i povrća smanjuje mogućnost obolijevanja od malignih bolesti jer su sve te namirnice bez dodanih soli, rafiniranog šećera, konzervansa i vještačkih boja. Banane su, konkretno, dobar izvor vitamina C, koji pomaže protiv formiranja slobodnih radikala, a oni su među uzročnicima raka. Takođe, sadrže visoke količine vlakana, čijim se unosom preventivno djeluje protiv raka debelog crijeva.

Ko ne smije da ih jede svakodnevno?

Svi sa problemima sa srcem koji koriste beta blokatore ne bi smjeli pretjerivati sa konzumiranjem banana, jer se njima ne preporučuje preveliki unos kalijuma. Isto se odnosi na ljude koji imaju problema sa bubrezima. Takođe, smatra se da konzumiranje banana može podstaknuti migrenozni napad kod osoba sklonih migrenama, pa ako spadate u neku od ovih kategorija, a veliki ste ljubitelj ovog voća, zadržite se na polovini banane dnevno. Više od toga, naime, može biti opasno. Postoje, takođe, i alergični na banane pa ih izbjegavajte ako primijetite da se nakon konzumacije javljaju simptomi kao što je svrab, otekline ili otežano disanje.

Izvor: kolektiv.me

Share.

About Author

Leave A Reply