Aranđelovdan najmasovnija slava u Vasojevićima

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

Srpska pravosavna crkva i vjernici danas slave sv. Arhangela Mihaila- Aranđelovdan. U Vasojevićima ovaj svetac ima poseban značaj, jer ga već dugo slave kao slavu plemena.

Sveti Arhanđeo Mihailo, pored sv. Nikole- Nikoljdana, jedna je od najčešćih krsnih slava širom Crne Gore.

Po crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava “onog koji je kao Bog”. Na grčkom jeziku riječ “arhi” znači glavni, prvi, a “angelos” znači vjesnik, anđeo.

Narodno vjerovanje kaže da se prema vremenskim uslovima na ovaj dan, može odrediti kakva će biti godina. Kaže se: Kakvo je vreme na Aranđelovdan, tako će biti tokom cijele zime i proljeća!

Slavi se u jesen, jer prema vjerovanju, kad su sveci delili uloge, Arhangel Mihailo je dobio jesenje i zimsko vreme – vreme zime i zimskih teškoća. Govori se da u ovo vreme Arhangel luta svijetom obučen u prosjaka da izgrdi nevjernike i pomogne nevoljnicima.

Prema običajima, u ovom kraju, domaćin na slavu ne poziva svojtu, prijatelje i ostale članove uže porodice već je uobičajeno da oni sami dolaze. Poziva samo drugoplemenike koji žive u istom ili drugom mjestu, a koji mu nisu svojta, već poznanici.

Sveti arhangel Mihailo, prisutan ne samo u hrišćanstvu već i u svim religijama, obilježen je crvenim slovom u bogoslužbenom kalendaru SPC.

Milena Bubanja Obradović

Share.

About Author

Leave A Reply