10. Oktobar – Dan mentalnog zdravlja

Google+ Pinterest LinkedIn Tumblr +

“Definisati psihički zdravu ličnost nije nimalo lako. Ponekad se čini da je svaki takav pokušaj osuđen na neuspjeh. Čak i definicija Svjetske zdravstvene organizacije, da je zdravlje stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti i oronulosti, ne razrješava problem, a možda unosi i zabludu. Zašto se onda želi dati definicija psihičkog zdravlja? Odgovor je – zato da bi se imao izvjestan putokaz u procesu vaspitanja, prevencije i liječenja duševnih oboljenja”, kazao je dr Rajko Raičević, psihijatar u Centru za mentalno zdravlje, beranskog Doma zdravlja, povodom Svjetskog dana mentalnog zdravlja, koji se obilježava 10. oktobra.

On je dodao da je mnogo važnije definisati bolest i razne kliničke sindrome, što medicina pa i psihijatrija danas relativno uspješno čine.

“Mentalno zdravlje je nešto više nego obični izostanak oboljenja. U tom smislu, pominjanje“psihičkog blagostanja” u pomenutoj definiciji, trebalo bi da znači osjećanje zadovoljstva svojim životom, sposobnost da se funkcioniše punim intelektualnim, fizičkim i emocionalnim kapacitetom ličnosti, što sugeriše formiranje individualnog standard za svaku osobu, uzimajući u obzir psihobiološki potencijal konkretne osobe”, ističe Raičević.

Dr Damir Musić, takođe psihijatar u Domu zdravlja, kaže da je mentalno zdravlje dio jednog kontinuuma i da se može stepenovati, kao što se može stepenovati i mentalna bolest.

“Simptomi zdravog se razlikuju od bolesti samo u intenzitetu, frekvenciji i trajanju. Raznolikosti su kvantitativne a ne kvalitativne prirode. Biti mentalno zdrav, u suštini znači biti dobro prilagođen što podrazumijeva dobar odnos sa fizičkom i socijalnom sredinom”, ističe Musić.

Svi članovi društva su u riziku od narušavanja mentalnog  zdravlja, samo je pitanje u kojem životnom periodu se to dešava. Kod nekih osoba se to desi zbog  gubitka bliske osobe, gubitka radnog angažmana,  razvoda dok se  kod nekih osoba mentalno zdravlje može narušiti  u  prirodnim životnim situacijama –  fazi formiranja identiteta, stvaranja, integriteta, kroz koje svi  prolaze.

“Niko nije izuzet iz situacije povećanog rizika od  narušavanja mentalnog zdravlja. Način na koji će osobe prevladati te situacije je izazov sa kojim će se prije ili kasnije  suočiti. Mi, u Centru za mentalno zdravlje, uvijek smo tu da svima koji imaju neki problem damo stručan savjet”, dodao je Musić.

Oba psihijatra beranskog Doma zdravlja saglasni su u tome da idealno mentalno zdrava osoba skoro i ne postoji. “Crte ličnosti koje se sreću kod većine osoba a predstavljaju elemente normalnosti, kao što su optimizam i pesimizam, organizovanost i sistematičnost, zadovoljstvo i sigurnost i dr.mogu se uzeti samo kao najširi okvir za normalnost. Raspon normalnosti treba shvatiti dovoljno široko i elastično, tako da većina populacije ipak može da se uklopi u njega. Kada su pitali Frojda da jednostavno formuliše mentalno normalnu osobu, on je odgovorio da je  psihički normalna ličnost  ona koja umije da voli i radi”, zaključuju Raičević i Musić.

Tamara Babović

Share.

About Author

Leave A Reply